Sen – to nasze zdrowie i piękno.

Zdrowie i piękno nie są możliwe bez dobrego snu. Pomimo tego że wyspada dama może pochwalić się zdrowym błyskiem w oczach, prężną skórą i świetnym humorem,…

Dalej

Jeden z łatwiej dostępnych środków

Otóż cynk jest chyba jednym ze zdecydowanie najłatwiej dostępnych środków przeciwko łysieniu obecnie na rynku. A co za tym idzie, środki oparte o Cynk są z…

Dalej

Brwi na co dzień

Codzienny makijaż brwi. O ten bardzo ważny element wyglądu dobrze byłoby dbać na co dzień. Ale jak? Naturalnie, że jest to również niezmiernie ważne, gdyż …

Dalej

owoce

Z korzyścią dla żołądka
Wiosna już całkiem blizko, a to oznacza że nadszedł czas w prosty sposób pobudzić do życia swój układ trawienny. Natura tak wymysliła że w zimowych miesiącach nasz układ trawienny pragnie odpocząć, stopniowo wykorzystując to co było zdobyte przez lato i jesień. Ale my już od dawna nie żyjemy za normami natury, a więkrzość zimowych świąt wcale nie sprzyja przywróceniu zdrowia narządom trawiennym. A może spróbujmy dostosować się do kilku rad za co nasze ciało powie nam: "Dziękuję!" Pijemy kefir! I na sam początek warunek: żeby napój był dla nas korzystny mamy zapomnieć o owocowych kefirach lub jogurtach z supermarketu. Żywe bakterie o których tak dużo piszą na etykietach nie żyją dłużej jak 2-3 doby, a więc ich nie może być w plaścikowej butelce z terminem ważności w kilka tygodni, to zwyczajnie jest niemożliwe. Bedzie idealnie, jeśli kupisz aparat do robienia kefiru. Wtedy i zwykłe mleko będzie leczyć. Trzeba jedynie dodać do niego zakwaskę i włączyć aparat. Jesli jednak nie planujesz zakupu, to w takim razie wystarczy kwaśne mleko. Niestety mleko z supermarketu sie do tego nie nadaje, ponieważ się kiśnie a gnije. Trzeba będzie poszukać staruszkę która sprzedaje mleko krowie i trzeba będzie jeździć na rynek co 2-3 dni. Kiszone mleko to idealny produkt dla układu trawiennego: dodaje naszemu organizmu zdrowia i siły. Robimy masaż. Przypomnij sobie, jak ratowaliście się przd dziecięcą kolką kiedy wróciliście ze szpitala ...

Układ trawienny - Zdrowie
Układ trawienny to zespół narządów przetwarzających pokarm na źródło energii dla wszystkich komórek organizmu. Jest nim bardzo długi przewód pokarmowy, w którym pokarm poddawany jest całej serii procesów chemicznych. Jama gębowa, produkuje ślinę, która rozpoczyna proces trawienia cukrów. Żołądek wydziela soki, wątroba zaś żółć i kwas, który rozkłada tłuszcze na cząsteczki. Wreszcie trzustka, wydzielająca substancję bogatą w enzymy, dopełnia procesu trawienia. Składniki pokarmowe mogą już przedostać się do krwi. Dzieje się to w jelicie, które wykorzystuje wszystko, co może się przydać, łącznie z wodą. Niestrawione resztki zostają wydalone z organizmu. Droga pokarmu jest długa. Dostaje się on do żołądka po 8 sekundach, gdzie przebywa około 2 godziny. Następnym etapem jest jelito cienkie, w którym pokarm spędza około 5 godzin. W jelicie grubym zaś proces trawienny trwa nawet 3 dni. Tu nasz organizm wchłania go z wodą sole mineralne i proste składniki odżywcze powstałe w wyniku trawienia. Układ kostny to rusztowanie naszego ciała, pozwalający nam na przybranie pozycji pionowej oraz poruszanie się. Niezbędnym składnikiem do jego prawidłowego funkcjonowania jest wapń oraz białko, które zawierają niektóre pokarmy, zwłaszcza nabiał. Układ kostny kształtuje się we wczesnym okresie dzieciństwa, dlatego dietetycy i pediatrzy kładą tak duży nacisk na dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych dzieciom. Wszelkie nabyte urazy w postaci złamań, zwichnięć, skręceń mogą pozostawić trwale skutki i utrudniać prawidłowe poruszanie się. Jeżeli poważnym uszkodzeniom ulegnie kręgosłup, człowiek może zostać przykuty do wózka ...

Katalog podstron